30.7.2016

Havaintoja hiljaisuudesta

Miltä kuulostaa päivä, jolloin et puhuisi? Ehkä jopa viikko. Kaikki tavalliset puuhat aamuherätyksen ja illan nukahtamisen välillä sanomatta sanaakaan. Perheen kanssa, yksin, kaupassa tai kirjastossa. Testasin asiaa, kun vietin heinäkuussa hiljaisuuden retriitin. Koska olosuhteet eivät sallineet aiempien kesien tapaan vetäytymistä viikoksi joogan, kirjoittamisen tai metsän ääreen, päätin järjestää retriitin itselleni arkisesti kotioloissa. Ja mikä kokemus siitä tulikaan.


Retriitti eli retretti (< ransk. retrait, 'vetäytyminen' < lat. retraho, 'noutaa takaisin') on vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä.


Niinpä aloitin puhumattoman ajanjaksoni eräänä heinäkuun maanantaina. Ihan niinkuin ennenkin, oli aamupuuron keittämiset ja peräkkäiset suihkuvuorot. Lapsen kanssa leikkimistä ja kauppalistan laatimista. Rutiinit, joissa sanoilla ei ollut merkittävää sijaa. Helppoa, ehdin jo ajatella.

Mutta ei mennyt kauaakaan, kun huomasin, että puhumattomuuteni ei tarkoittanut hiljaisuutta. Jos hiljentyminen on ollut rentouttavaa ja vaivatonta erilaissa retriittikeskuksissa, oli tilanne täysin eri omassa keittiössä, arkiaskareiden keskellä ja perheen läsnäollessa. En tiedä kumpi tuntui pahemmalta, melu pääni sisällä vai sen ulkopuolella. Oli kuin jokainen mieleeni vierähtänyt ajatus olisi ollut karjuva huuto. Toistenkin puhe tuntui tulevan megafonista.

Päästyäni joten kuten sinuiksi voimakkailta tuntuvien sanojen kanssa, aloin kuunnella omia ajatuksiani. Mitä mietin? Sitä, miten olisin osannut täyttää tiskikoneen paremmin. Kuinka olisin valinnut erilaiset vaatteet lapselle. Millä värillä aurinko täytyy piirtää. Kuinka kaapissa on vääränlainen viini suunnitellun iltaruuan kanssa. Onneksi en voinut sanoa noita kaikkia ääneen. Ennen kuin kolmeakaan tuntia oli ensimmäisestä retriittipäivästä kulunut, olin jo tuskastunut ajatuksiini, joita jouduin kuuntelemaan.


In the midst of movement and chaos, keep stillness inside of you.-Deepak Chopra   (☆ By Antonio Mora ☆):
Kuva: Antonio Mora


Mitä sitten kuulin muuta kuin ajatuksiani? Enpä paljon muuta, huomasin. Sillä tiedäthän keskustelun, jossa olet puhunut pitkään ja huolellisesti, ehkä jopa avannut herkkää sisintäsi, ja sitten keskustelukumppanisi avatessaan suunsa, huomaat, ettei hän selvästi ole kuullut sanaakaan. Tein juuri tuota. Kuuntelin, mutten kuullut. Sillä kun muut puhuivat, mieleni vain odotti kuumeisesti vuoroaan, että se pääsee sanomaan omat nokkeluutensa tai järkähtämättömät mielipiteensä. Onneksi olin edelleen hiljaa. Hävetti ja nolotti.

Arki jatkui, samoin puhumattomuuteni. Oli vaipanvaihdot ja kauppareissut. Kohtaamisia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Pikku hiljaa toistuvat vuorovaikutustilanteet alkoivat todistamaan sanattoman yhteyden vahvuutta osoittaen samalla selkeimmät katvealueet. Vahvin ja luontevin hiljainen yhteys syntyi lasten kanssa. Tuntui, kuin en olisi koskaan heidän kanssaan sanoja tarvinnutkaan. Myöskään yhteys puolisooni ei kaivannut lausuttuja lauseita. Vaikka kohtasimme uusia tilanteita eivätkä totutut rutiinit auttaneet hiljaisuuden yli, pystyin perheeni kanssa olemaan puhumatta. Olin tutussa vuorovaikutuksessa, mutta hiljaa.

Hankalia tai kiusallisia tilanteita tuli vastaan yllättävän vähän. Se oli kuitenkin helppo huomata, että ne, keiden kanssa minulla ei ollut jakaa kuin keskusteluyhteys, tilanne oli vaikeampi. Kyse ei niinkään ollut suhteemme laadusta tai siitä tunsimmeko toisemme, vaan jostain luonnollisesta taidosta avata itseämme muullakin kuin sanoilla. Vasta nyt todella tajusin, miten suuri taito on olla yhteydessä toiseen ilman puhetta.

Mitä pidemmälle retriitti eteni, sitä helpompi oli olla hiljaa. Aloin myös huomata muutokset. Ja tietenkin, ne tapahtuivat juuri siellä, missä alussa kipinöi. Enää en valmistautunutkaan oman puheenvuoroni esittämiseen. Minun ei tarvinnut tarkentaa toisen lauseita tai esittää pätevämpää mielipidettä. Vain kuuntelin, ja kuulin. Toisten sanomisetkaan eivät enää herättäneet tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Edes omalla reaktiollani toisten sanomisiin ei ollut enää merkitystä. Ainoa asia, jonka huomasin haluavani ilmaista, oli pienet positiiviset viestit vuorovaikutuksen hetkissä. Kiitos näkyi katseestani ja toisten välittäminen välittyi uudenlaisena tyyneytenä ja hyväksyvänä läsnäolona. Tajusin, että nuo riittivät sanoitukseksi kaikissa tilanteissa.

Nyt sanat ovat palanneet huulilleni, mutta retriitin vaikutukset kantavat yhä. Huomaan aiempaa helpommin päivittäiset turhat lausahdukseni, vaikka ne hyppivätkin kyllä sammakoina ulos suusta. Arvostan myös entistä enemmän ihmisiä, jotka osaavat olla hiljaa. Kun on tarkkaillut itseään ja tarvettaan täyttää tyhjä tila puheella, näkee sanojen käytön aivan uudella tapaa taiteena ja hiljaisuuden todellisena taitolajina. Se on taitoa vaientaa ego, jolla on tarve tehdä itsensä näkyväksi, paremmaksi tai oikeassa olevaksi. Se on kykyä hyväksyä olemassa oleva, juuri sellaisenaan ja juuri siinä hetkessä. Silloin sitä on luonnostaan ihan vain hiljaa.

6 kommenttia:

 1. Eikö pikkutyyppi ihmetellyt äitinsä hiljaisuutta? :D

  VastaaPoista
 2. Ei ihmetellyt, tai en ainakaan huomannut. Sen sijaan todellinen leijonaemo heräsi itsessäni, kun tuli tiukka paikka. Esimerkiksi kun skidi oli saanut veitsen käteensä, tuli kiellettyä murahtamalla. Viesti meni perille :D

  Toinen kiinnostava huomio lapsen kanssa tuli, kun olisin halunnut sanoa ihastelut ja rakkaudenosoitukset sanoin. Asiaa kelattuani tajusin, että vaikka sanotut hyvät ovat tärkeitä, toivon, että lapsi tuntee rakkauteni ilman sanojakin. Että äidinrakkaus kantaa, olemme sitten yhdessä tai emme.

  VastaaPoista
 3. Juuri tällainen arkeen solutettu henkistyminen on mun mielestä hienoa. Olen vähän kyllästynyt ajatukseen, jonka mukaan esimerkiksi joogaretriitti kaukomailla olisi ratkaisu itsensä löytämiseen. Kun ethän sä itseäsi pääse karkuun sielläkään, korkeintaan elämäntilannettasi hetkeksi. Henkiseen treenaamiseen ei tarvita ulkoisia puitteita, vaan kuten osoitit, sitä voi tehdä ihan arjessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että arjessa asiat punnitaan. Tykkään mm. joogafilosofian ajatuksesta, että kaikissa elämäntilanteissa ja kohtaamisissa voi harjoittaa joogaopetuksia. Ja jos nyt vielä vedetään gurut mukaan tähän kommenttiin, niin muistan lukeneeni jostain mainion Dalai Laman haastattelun. Siinä perheen äiti kysyi häneltä, miten säilyttää mielenrauha, kun aamulla kiireessä lapset heittäytyvät eteisen lattialle eivätkä suostu lähtemään tarhaan. Dalai Lama vastasi jotenkin näin, ettei ole vielä joutunut noin suuresti haastamaan henkisyyttään ;D

   Poista
 4. Oletkos lopettanut kirjottelun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti en :) Aika on vain ollut kortilla ja suunnattuna vaihteeksi toiseen suureen intohimooni - lukemiseen. Mutta eiköhän tämä luova blogitauko ole pian päätöksessään, kuulumisiin!

   Poista