4.7.2016

320 aurinkoista päivää

Kun maanantai ja perheemme yhteinen loma alkoi kaatosateen saattelemana, ropisi maahan pisaroiden lisäksi myös viimeiset rippeet viettämästäni kuherruskuukaudesta Suomen kesässä. Espanjassa eletyn talven jälkeen on tuntunut elämykselliseltä olla taas Suomessa. Olen nauttinut olostani kaikilla aisteilla. Värit, tuoksut ja maut ovat hellineet jokaista soluani ja tuoneet esiin ne kaikki muistot ja merkitykselliset asiat, joita suomalainen luonteenlaatuni on kaivannut. Mutta sitten se iski. Kaipuu Espanjan kirkkaan sinisen taivaan alle. Kun vuodessa on yli kolmesataa aurinkoista päivää, sadepäivä silloin tällöin ei haittaa. Huomenna paistaa taas. Täällä pohjoisessa ei ole lupausta paremmasta. Ei edes kesällä.

Siinä se tuli, todellinen syy, miksi muutin Espanjaan. Vaikka onhan syitä toki muitakin, varsinkin sellaisia, jotka mainitsen ennen miellyttävää ilmastoa. Kun joku kysyy syytä muutollemme, vastaan tärkeimpinä motiiveina mieheni työkuviot sekä intressini kielitaidon kartuttamiseksi. Myös taloudelliset perusteet olivat syy muuttoon, mutta niistäkään en aina kehtaa mainita. Paitsi täällä blogissa.

Manatessani suomalaista kesäsäätä jäin miettimään, miksi itselle sopivan ilmaston valinta on tuntunut huonoksi perusteeksi ulkomaille muutossa. Sillä totuus kuitenkin on, että päätökseni kokeilla arkea eteläisemmällä leveysasteella johtui monin paikoin juuri ilmastollisista tekijöistä.  Keskusteluissa olen hieman häpeillen sivulauseessa maininnut, miten Andalusian sää on kiva bonus. Todellisuudessa se on kuitenkin enemmän.

Mikä sitten on hyvä syy niinkin isoon elämänmuutokseen kuin ulkomaille muuttoon? Ymmärrämme hyvin heitä, jotka seuraavat maailmalle työtä tai rakkautta. Sympatiamme on heidän puolellaan, joille valinta ei ole vaihtoehto, vaan pako vaarallisista tai epäinhimillisistä olosuhteista. Seikkailunhalukin tuntuu ihan hyvältä syyltä lähteä. Miksi siis itselle sopiva ilmasto olisi yhtään sen huonompi tai parempi syy muutolle?


Playas de Andalucia, Spain - Vintage travel poster, probably about 1930 - The parasols are still as colourful as ever! #beach #essenzadiriviera.com #spiaggia:
Kuva


Jos aiemmin olen ajatellut seuraavani aurinkoa, olen ollut väärässä. En ole muuttanut auringon perässä, vaan onnellisemman elämän. Kun harkitsee isoja elämänmuutoksia, on syy usein lopulta yksi ja sama. On lähtötilanne sitten pakon sanelema tai vapaaehtoinen valinta, valintojen taustalla on toive jollain tapaa paremmasta elämästä. Näin on ollut muissakin isoissa elämänvalinnoissani, helpoissa ja vaikeissa, iloisissa ja surullisissa.

Nyt yhden talven jälkeen voin suoraselkäisesti myöntää, että ilmaston merkitys ulkomailla asumisessani on entistä suurempi. Kyse ei ole sinänsä vain auringosta, vaan valosta ja sen tuomasta hyvinvoinnin lisääntymisestä. En muista yhtään talvea, jolloin olisin ollut niin pirteä ja elinvoimainen kuin viime talvena olin. Aamuheräämiset eivät tuottaneet vaikeuksia ja iltaisin väsymys iski vasta auringon laskettua. Päivään mahtui enemmän tehokkaita tunteja kuin Suomen kamaralla. Kun tätä tulosta peilaa vielä olosuhteisiin, joihon kuului öisin parin tunnin välein heräävä vauva, on lopputulema entistä vakuuttavampi.

Vaikka takana oli ihana ja energinen talvikausi Espanjassa, tiesivät minua kokeneemmat ulkosuomalaiset varoitella Suomen kesän lumosta tai ainakin sen tuomasta helpomman arjen houkutuksesta. Ja niin kävikin, Suomen suvi sai sateesta huolimatta miettimään taas valintojani. Onko perusteeni isoon elämänmuutokseen oikeasti riittävän hyvä? Onko kahden maan välille kehittämämme ylimääräinen säätö kaiken vaivan arvoista? Olenko nyt aivan varma?

Testasin asiaa kääntämällä ajatuksen päinvastoin. Mitä jos jäisimmekin kesän jälkeen Suomeen asumaan Espanjan sijaan? Entä jos palaisin siihen tuttuun ja turvalliseen arkeen, joka meillä oli? Mitä lisäarvoa se toisi minulle tai perheelleni, jos vertaan vaihtoehtoa viime talveen Malagassa? Vastausta ei tarvinnut jäädä odottamaan, sillä tiesin, ettei sitä tule. Suomi-arkemme oli ihanaa ja voisin kyllä palata siihen koska tahansa. Mutta jos voin valita, valitsen tällä hetkellä talveksi kodin Espanjasta. Kyllä, ihan vain sääolosuhteiden tähden.

5 kommenttia:

 1. Voi että... Sun tekstit saa mut aina vakavasti harkitsemaan sitä Espanjaan muuttoa. Voisitko kirjoittamuonku postauksen siitä mitkä kaikki jutut Espanjassa on huonosti ja eivät toimi! :D jos se vähän helpottais tätä muuttokuumetta. T. Kaatosatessa jäätynyt, mukavammasta ilmastosta haaveileva äitiliini

  VastaaPoista
 2. Haha! Aloitetaanko vaikka siitä, että kesäkeleillä ei viitsi lähteä lasten kanssa ulos, kun on liiallinen paahde :D

  Vakavammin otettuna, me ollaan vielä niin untuvikkoja Espanjan elämässämme, ettei pahempia epäkohtia ole löytynyt. Ja ne jutut, jotka eivät toimi, on selätetty rennolla asenteella sekä huumorilla. Toki kyse on varmasti myös siitä, että valitsemamme paikan ja elämäntavan puitteet - kaikkine puolineen - sopivat meille. Jollekin muulle taas meidän arki tai espanjalainen mentaliteetti voisi olla painajaista.

  VastaaPoista
 3. Hei, muistin vasta nyt tehdä vastavierailun blogiisi :) Täällähän on paljon tuttua pohdintaa! Olen itse asunut Barcelonassa kahdeksan vuotta. Nyt taas Suomessa viidettä vuotta. Sama kokemus myös minulla, että valon vähyys on se kaikkein raskain asia Suomessa palelun ohella. Viime juhannuspäivä oli ensimmäinen päivä tänä kesänä, kun pääsi aurinkoa ottamaan. Laskeskelin siinä, että edellisestä samankaltaisesta päivästä oli 10 kuukautta! Se pistää miettimään.. Mun unelmana on voida elää täällä ja viettää ikävimmät kuukaudet siellä. Sitä kohden :)

  P.s. Tänäänkin on sateinen ja kylmä päivä Helsingissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, Tuulia!

   Meillä on ihan sama haave, eli ottaa rusinat pullasta ja elää siellä, missä kulloinkin on paras ilmasto. Ja vaikka Suomen kesä ei ole tähänkään mennessä liialla lämmöllä hemmotellut, kyllähän näissä valoisissa öissä ja vihreissä metsissä on jokin erityinen taika.

   Poista
  2. Barcelonasta ja Costa Bravalta juuri palanneena on tässä Suomen elokuun kesäsäässä hieman sulattelemista taas :D Suomen kesä on ihana ja erityinen, mutta täällä kesästä ottaa ihan erilaiset paineet kuin siellä asuessaan. On tunne, että jokaiseen kauniiseen päivään pitäisi tarttua kiinni eikä jäädä kotiin..

   Poista