20.5.2016

Haluatko miljonääriksi? Osa 2: Miljonäärielämää minimituloilla

Haluatko miljonääriksi? on otteita siitä tarinasta, miksi Miljonäärimutsi on olemassa. Näkökulmia vastuullisuudesta ja vastuuttomuudesta. Valinnoista ja vaikeuksista. Matkasta, jossa uusperhearkea elävä kotiäiti raivaa tietä kohti sisäistä miljonäärimutsiaan. Ensimmäinen osa löytyy täältä.

****

Espanja on lottoajan kultakeidas. Ainakin niin voi päätellä kadunkulmia koristavista lottokioskeista ja kaduilla lottotikettejä myyvistä herrasmiehistä. Espanjankielen taitoni ei vielä taitu ymmärtämään täysin täkäläisen loton logiikkaa, mutta summat näyttävät isoilta ja ihmiset jaksavat jonottaa lottolippujansa. Jälleen kerran yhtä lottokojua ohittaessani mietin, mikä muuttuisi, jos perheeni voittaisi kymmeniä miljoonia euroja. Varmasti pidemmällä aikavälillä jokin, mutta juuri nyt tuskin mikään.

Raha on realiteetti ja ilman sitä eläminen on melko lailla illuusio. Väitän kuitenkin, että miljonäärielämää voi elää tulotasosta riippumatta. En olisi tätä ennen uskonut, mutta nyt elän elämäni rikkainta elämänvaihetta, vaikka tuloni ovat pienimmät viiteentoista vuoteen. Käytössäni ei myöskään puolison Visa vingu. Tilastokeskuksen tilastoissa perheemme taisi kuulua viime vuonna pienituloisten kastiin. (Pienituloisiksi lasketaan ihmiset, joilla on käytössään rahaa alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta. Vuonna 2013 pienituloisuuden raja kulki tarkistettujen tietojen mukaan 14 410 euron vuosituloissa. Se tarkoittaa noin 1 200 euroa kuussa.)

Miten pieni- tai edes keskituloinen sitten voi elää miljonäärin lailla? Kaikki lähtee siitä, että määrittelee ensin itselleen, mitä on miljonäärielämä. Minulle se näyttäytyy siten, että hän, joka saa tehdä haluamiaan asioita toivomallaan tavalla, on miljonääri.

Kun olin ymmärtänyt, mitä miljonäärielämälläni haen, oli aika konkretisoida se arjen asioiksi. Aloin miettiä, miten saisimme elettyä toivomaamme arkea olemassa olevilla taloudellisilla realiteeteilla. Minulle merkitykselliset valinnat liittyvät hyvään oloon, joista kolme tärkeimpää ovat perheaika, hyvä ruoka ja arjen estetiikka. Kun tähän vielä yhdistettiin rakkauteni auringon lämpöön, tajusin vastauksen löytyvän Suomen rajojen ulkopuolelta. Enää oli kysymys siitä, miten tartun härkää sarvista.

Vajaan puolen vuoden Espanjassa asumisen jälkeen voin todeta, että arki täällä on todella mahdollistanut miljonäärielämän, vaikka monelta osin asioissa on kyllä vielä viilattavaa. Mieheni mahdollisuus etätyöhön on tuonut meille jossain määrin lisää perheaikaa, kun aamut ja illat eivät kulu työmatkoihin busseissa ja ratikoissa. Viikon ruuat ostan kauppahallista, josta saa kassikaupalla tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juustoja, lihaa ja kalaa alle kahdellakympillä. Voimme myös joskus käydä syömässä ravintolassa, jossa kolmen ruokalajin lounaan saa kahdeksalla eurolla. Arjen kauneudesta nautin merenrantakävelyillä tai ostamalla kahdella eurolla kimpun neilikoita.

Matkalla miljonäärielämään ei vielä miljoonia tarvita. Sen sijaan itsetuntemusta tarvitaan ja sitä ei tuo edes mahdollisesti kohdalle osuva lottopotti. Miljoonat tai edes sadat eurot tilillä eivät tuo kenellekään vastausta siihen, mitä elämältä ja arjeltaan haluaa. Kun suunta on selvillä, tarvitaan hieman luovuutta ja uskallusta kokeilla. Siitä lisää myöhemmin.

Mutta nyt viikonlopun 7+3 lottiriviksi ehdotankin seuraavaa. Listaa seitsemän asiaa, jotka tuovat elämääsi tyytyväisyyttä ja hyvää fiilistä. Valitse noista kolme juuri sinulle tärkeintä asiaa. Jos oikein innostut, tee vielä jokeririvi ja mieti, miten voit lisätä noita asioita arkeesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti