12.6.2016

Oman elämäsi kilpailukykysopimus

Yhteiskuntapoliitikon mielellä varustettuna, olen seurannut viime viikot kilpailukykysopimuksen loppumetrien vääntöä. Kun radio- ja tv-haastattelut pyörivät ties monetta päivää saman kysymyspatteriston mukaisesti, aloin leikitellä ajatuksella, että meiltä mattimeikäläisiltä kysyttäisiin samat kysymykset. Millaisen kilpailukykysopimuksen sinä tekisit omaan elämääsi? Millä ehdoilla? Millä sinun elämäsi saataisiin nousuun?

Ajatusleikkini sai lisää pontta, kun mietin, kenen edun nimissä valintoja ja sopimuksia tehdään. Jos poliittiset toimijat ja työmarkkinaosapuolet keskustelevat sopimuksesta oman missionsa ohella yhteiskunnan yhteisen hyvän nimissä, kenen etua ajamme laitaessamme nimiä paperiin henkilökohtaisissa kilpailukykysopimuksissamme? Arjen valinnoissa ja elämän isoissa muutosvaiheissa. Olenko oman elämäni järkähtämätön työmarkkinapomo vai neuvotteluissa liiallisiin kompromisseihin taipuva myötäilijä?

Asia alkoi kiinnostamaan minua sen verran, että päätin toteuttaa pienen tutkimuksen. Otin lähtöasetelmaksi omia menneitä elämän valintojani ja vertailuaineiston keräämiseksi kuuntelin ympärilläni käytäviä dialogeja tarkalla korvalla. Parin päivän aikana saamani otos kattoi tuoreiden ylioppilaiden, isompaa asuntoa etsivän avioparin ja neljääkymppiä lähenevän lapsettoman naisen elämän valinnat. Tulos omien ja verrokkiryhmän valintojen perusteina oli hyvin samansuuntainen. Perustelemme koulutusvalintoja hyvillä työmarkkinoilla, asunnon ostamme taloudellisesti järkevin perustein tai identiteetillemme sopivalta alueelta ja lastakin toivotaan saapuvaksi työpaikan vuosikellon ja fyysisen iän kannalta sopivaan saumaan. Näinkö me todella toimimme? Ikäänkuin toteuttaisimme valinnoissamme jonkun muun kirjaamaa sanatonta yhteiskuntasopimusta.


Reflect:
Kuva: PinterestKoska mikään kulttuurin tai normien määrittelemä yleistasolla oleva sopimus ei kata yksilöllisiä eroavaisuuksia, oman elämän valinnoissa uskon vain ja ainoastaan paikalliseen sopimiseen. Siihen, että rohkenee antaa itselleen oikeuden toimia omalla tavalla, vaikka sitten isosta kuvasta poiketen. Siten, että valintojen perusteina ja sopimusneuvotteluiden tärkeinä reunaehtoina ovat henkilökohtaisuus ja oma hyvinvointi.

Miten sitten välttää joutumasta neuvottelutulokseen, jossa joku muu on määritellyt omaa elämää ohjaavat sopimukset? Kun tärkeissä hetkissä on ennen kaikkea oma neuvottelukumppaninsa, tarvitaan vieläkin enemmän vuorovaikutustaitoja ja hyviä perusteluja kuin palkankorotusta pyydettäessä. Silti hyvän neuvottelijan ominaisuudet ovat varsin samanlaiset. Viisi vinkkiäni ovat:

 1. Tunne neuvoteltava asia hyvin. Eli ainakin itsesi, toiveesi ja arvomaailmasi.
 2. Kysy ja kuuntele. Erityisesti miksi-kysymykset ovat mielen sopukoita avaavia ja eteenpäinvieviä.
 3. Ole realistinen ja konkretisoi vaihtoehtoja. Unelmia kannattaa tavoitella muistaen, että elämä ei kuitenkaan ole photoshopattu pinterest-kollaasi.
 4. Jousta epäolennaisuuksissa ja pidä kiinni tärkeistä linjoista. Tunnista, mikä on juuri sinulle aidosti merkityksellistä.
 5. Pidätä oikeus mielenmuutoksiin. Kasvu, muutos ja kehitys ovat luonnollisia, sanoisin välttämättömiä.
Neuvoteltaessa oman elämän valinnoista, ratkaisu löytyy rehellisyydestä itselle. Jos neuvottelut ajautuvat umpikujaan, saa toisen osapuolen aina uudelleen pöydän ääreen. Tärkeiksi voimavaroiksi kannattaa mukaan ottaa inhimillisyys ja armollisuus. Ne ovat myös asioita, joilla ymmärrämme toisten henkilökohtaisia valintoja. Sillä mikä tai kuka päätöksiämme ohjaakaan, jokainen varmasti tekee ne sen hetkisillä tiedoillaan, taidoillaan ja itsetuntemuksellaan parhaiten. Niin politiikan kulmapöydässä kuin oman elämän ratkaisujen äärellä.

4 kommenttia:

 1. Itse olen löytänyt itseni elämäntilanteesta, jota ajattelin nuorena vastustavani. Halusin olla erikoisempi kuin aviomies, asuntolaina ja auto, mutta en ollutkaan. Onko se ulkoa päin tullutta? Tuskin. Nuo asiathan tekevät minut nykyään onnelliseksi. Neuvotteluissa kävi siis lopulta hyvin, vaikka en ollutkaan se neuvottelupöydän kapinallinen, joka joskus nuorempana kuvittelin olevani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että meille monelle käy noin :) Ja oikeastaan näen, että noissa tilanteissa on monesti myös tullut kuunneltua sitä omaa sydäntä. Erikoisuuden tavoittelu, oma helmasyntini, on itse asiassa monesti varsinkin sitä ulkoapäin tullutta, mutta muotoutuu vain toisella tapaa kuin yleiseen normiin asettuminen. Ja oikeastaan en edes näe, että neuvotteluissa voi mennä huonosti, kun siitä jotain itsestään tai elämästä oppii.

   Poista
 2. Minä olen just kallistumassa siihen että lykkään opiskeluja vielä puolella vuodella. Tekisi kyllä mieli valmistua, mennä töihin ja olla töissä 40 vuotta 39 vuoden sijaan!?!?!? Tosi vaikuttava kirjoitus ja sinetöi päätökseni jäädä vielä lasten kanssa kotiin nauttimaan elämästä kun kerta voin. Mihinpä tässä olisi niin kiire. Olen niin onnellinen teistä hyvät blogiystäväni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erika <3 Mä uskon, että sen kyllä tietää, kun tekee päätöksiä sydämestään.

   Ja onneksi töihin voi aina mennä, lapset ovat vain hetken lainassa. Tosin tunnistan kyllä myös työelämän ja itsensä kehittämisen vetovoiman kotiäitivuosien jälkeen. Sitä kun haluaisi saada kaiken :)

   Poista