26.1.2016

Miltä maanjäristys tuntuu?

Koin eilen ehkä elämäni epämukavimman herätyksen, kun havahduin sängyn tärinään ja lasien helinään. Maanjäristys. Jo muutamia päiviä aiemmin maa oli järissyt kevyesti, mutta nyt järistyksen taso oli toista luokkaa. Onneksi tärinä laimeni pian, mutta säikähdys sai pysymään hereillä vielä pitkään. Vain yksi tunnistettava pienempi jälkijäristys ja se oli tällä kertaa siinä. Huh.

Miltä maanjäristys tuntuu? Ehkä aika lähelle siltä, kuin jättiläisten rekkakaravaani ajaisi heinänkorsista rakennetun talosi ohi. Samalla se on yllättävän tapahtumaketjun ensihetki, jolloin tajuat, että et voi tilanteen kululle yhtään mitään. Olet kuin virtaavan veden vietävissä. Ilman kontrollia, täynnä hämmennystä ja pelkoa.


“Single Stroke” painting by James Nares - white on blue #waves #indigo:
James Nares: Single Stroke


Vaikka maanjäristys oli elämässäni ensimmäinen laatuaan, tunnistin kokemuksen kuitenkin tutuksi. Elämän ääripäissä on ollut mannerlaattojen törmäyksiä ja erilleen ajautumisia. On ollut sairauksia, kuoleman kohtaamista ja kipeitä eroja. Välillä maa on järissyt ilosta. Rakastumiset ja lapsen syntymä ovat olleet hyvin samanlaisia voimakkaita kokemuksia, joissa olen irrottanut ohjaksista ja antanut elämän flown virrata.

Jäin miettimään, onko tuossa kontrollin menettämisen tunteessa ääritilanteiden tuska ja taika. Kun emme voi hallita tilannetta, meillä ei ole järjen välineitä käytettävissämme. Se voi tuntua yhtä lailla järjen kadottamiselta kuin jonkun uuden sisäisen voiman löytymiseltä.

Vaikka maanjäristys oli taas yksi kokemus ja uusi tarina lisää kerrottavaksi, toivon, etten koe sitä toiste. Sen sijaan henkiset maanjäristykset ja järjen kadottaminen ovat välillä tarpeen ja toisinaan myös suuri onni. Niissä hetkissä elämänkulku muuttaa suuntaansa ja mielen mannerlaatat asettuvat uusille paikoilleen.

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No todella säikäytti ja huomaan nukkumaan mennessä miettiväni, että järiseeköhän tänä yönä. Mutta kumma kyllä, kokemus ehkä jopa vei pelkoa pois, sillä nyt tietää edes vähän, mistä on kyse. Toivottavasti hätäpoistumissuunnitelmia ei vaan tarvitse käyttää!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hups! Uusiksi tämä mahtipontinen kommentti: <3

  VastaaPoista
 4. Olen myös kokenut maanjäristyksen kerran elämässäni, viime kesänä häämatkalla Japanissa. Olimme pienellä saarella unelmien luksushotellissa, ja sitten kaiken pilasi tulivuorenpurkaus jossain kilometrin syvyydessä Tyynellä valtamerellä.

  Järistys ei sinällään tuntunut mitenkään hirmuiselta (taulut pysyivät seinällä jne), mutta pelästyin enemmän kuin koskaan. Lopun yötä vapisin sängyssä ja pelkäsin joka hetki, että pian kuolemme molemmat häämatkallamme. Palasimme seuraavana päivänä takaisin Tokioon, vaikka hotellivarausta paratiisisaarella oli vielä jäljellä.

  Se kontrollin menettäminen ympärillä tapahtuvasta on hirvittävää. Hyvin kuvasit omia pelon tunteitasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Tuollaista ikimuistoista häämatkaa ei toivoisi kenellekään.

   Poista